Naujiena

Su Jubiliejumi sveikiname teatro ir kino dailininkę Juzefą Čeičytę!

  • LKS inf.
  • 2017 05 19

 

Nuoširdžiai SVEIKINAME

Tapytoją, teatro ir kino dailininkę, scenografę,

Lietuvos kinematografininkų sąjungos narę

JUZEFĄ ČEIČYTĘ,

gimusią 1922 m. gegužės 19 dieną,

garbingojo 95-ojo jubiliejaus proga!


Linkime kuo geriausios sveikatos, stiprybės, puikios nuotaikos, šviesių, saulėtų, laimingų dienų!

 

 

Lietuvos kinematografininkų sąjunga

2017 m.

 

 

Juzefos Čeičytės biografija

Juzefa Čeičytė – įvairiapusė menininkė, rašanti eilėraščius, tapanti drobes, kūrusi scenografiją ir kostiumų eskizus teatro spektakliams, kino filmams. Tarp kitų tapytojų kūrybos jos darbai išsiskiria tik jai būdingu tapybinės plastikos, erdvės ir laiko dimensijų suvokimu, reiškiamu spalvų, technologijų ir skirtingų medžiagų jungtimi. Ilgą laiką ji buvo tarp nežinomų dailininkų, pelnė „neparodinės“ autorės statusą. 

Gimė 1922 m. gegužės 19 d. Aleknų kaime (Rokiškio r.). Karo metais mokytojavo Vilniaus pradinėse mokyklose. Į Vilniaus dailės akademiją įstojo 1942 m. Studijavo tapybą pas Antaną Gudaitį, Viktorą Vizgirdą, klausė Levo Karsavino meno istorijos paskaitų. Nebaigusi studijų, ji, kaip ištremtų į Sibirą tėvų vaikas, 1948 m. iš akademijos (tada jau instituto) buvo pašalinta. Kurį laiką dirbo Operos ir baleto teatro dekoracijų ceche, bet ir iš ten buvo atleista. Nuo deportacijos slapstėsi Linkuvoje, Ramygaloje, Panevėžyje ir tik išgirdusi sovietų valdžios funkcionierių pažadą, kad nebebus persekiojama, įsidarbino Klaipėdos dramos teatre, kur 1949 - 1954 m. sukūrė scenovaizdžių ir kostiumų penkiolikai spektaklių. Gavusi sąjunginės Kultūros ministerijos leidimą, 1953 m. Valstybiniame dailės institute apgynė eksternu diplominį darbą. Nuo 1954 m. dirbo teatre jau kaip vyriausioji dailininkė. 1959 m. teatro fojė ji surengė pirmą personalinę parodą, eksponavo joje scenovaizdžių eskizus. Į Lietuvos dailininkų sąjungą įstojo 1960 m. 

Kūrė scenografiją ir kostiumus ne tik Klaipėdos, bet ir Šiaulių, Kauno, Vilniaus dramos teatrų spektakliams. Nuo 1962 m. iki pensijos J. Čeičytė dirbo Lietuvos kino studijoje. 1974 m. buvo priimta į Lietuvos kinematografininkų sąjungą.

Filmografija

1964 „Marš. marš, tra-ta-ta!“, rež. R. Vabalas (kostiumų dailininkė)

1966 „Naktys be nakvynės“, rež. A. Araminas (dailininkė statytoja)

1966 „Laiptai į dangų“, rež. R. Vabalas (kostiumų dailininkė)

1967 „Surask mane“, rež. A. Araminas (dailininkė statytoja)

1967 „Posūkis“, rež. B. Jermolajevas (dailininkė statytoja)

1969 „Birželis, vasaros pradžia“, rež. R. Vabalas (kostiumų dailininkė)

1973 „Naktibalda“, rež. A. Žebriūnas (dailininkė statytoja)

1974 „Žvangutis“, rež. G. Lukšas (dailininkė statytoja)

1976 „Seklio Kalio nuotykiai“, rež. A. Žebriūnas (dailininkė statytoja)

1976 „Ilga kelionė prie jūros“, rež. A. Araminas (dailininkė statytoja)

1977 „Vaikinas iš Darbo gatvės“, rež. A. Dausa (dailininkė statytoja)