2022 gruodžio 22, Ketvirtadienis

2022 m. gruodžio 28 d. Kaune bus atidengta stilizuota memorialnė V. Starevičiaus lenta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gruodžio 28 d. (trečiadienį) 11:00 val.  kavinėje BISTRONOMĖ (Laisvės al. 37, Kaunas)

VLADISLAVAS STAREVIČIUS (WLADYSLAW STAREWICZ, LADISLAS STAREWICH) - režisierius, tūrinės animacijos pradininkas, XX a. pirmoje pusėje kūręs Lietuvoje, Rusijoje ir Prancūzijoje.

Vladislavas Starevičius (1882-1965) sukūrė daugybę filmų, kurie pasklido po visą pasaulį, pasiekdami net Kiniją ir JAV. Jo filmų gerbėjais buvo  Rusijos caras ir pats Walt Disney. 

Vladislavo Starevičiaus nacionalinė priklausomybė labai komplikuota. Rusijoje jis vadinamas Rusijos animacinio kino pradininku, Lenkijoje – lenkų kinematografininku, pirmojo pasaulyje lėlinio filmo autoriumi. Prancūzai nemažą jo meninio paveldo dalį įvardija kaip prancūzų animacinio kino klasiką. Tačiau būtent dirbdamas Kaune V. Starevičius ne tik atrado ir ištobulino naują animacijos techniką, kurios pasiekti kiti amžininkai taip ir nesugebėjo. Jo padaryti vabalai „vaidino" taip įtikinamai, kad pirmųjų jo filmų žiūrovai net neabejojo, jog V. Starevičius dresuoja gyvus vabzdžius. Tuometiniai kinematogtafininkai V. Starevičių praminė paslaptingu kino Alchemiku. Paslaptingu, kosmopolitišku ir provokuojančiu jis išliko iki gyvenimo pabaigos.

 
 

 

2022 m. gruodžio 28 d. 11 val., minint Tarptautinę kino dieną, ant namo, kuriame V. Starevičius ir pradėjo kurti pirmuosius pasaulyje tūrinės animacijos filmus šedevrus bus atidengta stilizuota memorialnė lenta (skulptorius Algimantas Šlapikas).

 

Apie dalyvavimą praneškite iki gruodžio 26 d. į el. paštą: asilkinis@gmail.com

Organizacijos veiklą finansuoja
Kiti partneriai

Please publish modules in offcanvas position.